SPIROMETRIA IN MEDICINA MUNCII

Medicina Muncii Timisoara
Spirometria in medicina muncii

Spirometria este o proba functionala pulmonara utilizata si in cadrul serviciului de medicina muncii. Ea este efectuata de catre medicul pneumolog sau alergolog, efectuare ei  de catre medicul de medicina muncii avand rol profilactic si de depistare a modificarii volumelor pulmonare,urmatoarea etapa fiind directionarea angajatului catre medicul de specialitate.

Efectuarea spirometriei se face cu ajutorul spirometrului. Determinarile se fac de regula dimineata,inainte de expunerea la agenti iritanti.Valorile obtinute se calculeaza in functie de varsta,talie,sex,rasa. Dupa introducera datelor mentionate anterior se penseaza cu o clema nasul,se trage aer adanc in piept,se introduce tubul in gura etans si se expira lung pana cand se golesc plamanii de aer.

Medicul de medicina va urmari modificarea unor indici: capacitatea vitala,volume expiratorii fortate pe timp,volumul expirator maxim pe secunda,debitul expirator maxim. Capacitatea vitala si volumul expirator maxim pe secunda au valori normale mai mari de 80%,FEF25%-75% valori de peste 65%.

Disfunctiile ventilatorii se clasifica in usoare,moderate sau severe;restrictive,obstructive sau mixte.

Medicul de medicina muncii va pune un diagnostic prezumtiv ,corelat si cu expunerea la iritantii bronsici (praf,pulberi,gaze de sudura,dioxid de siliciu liber cristalin etc) dupa care va directiona angajatul catre medicul specialist pneumolog,aptitudinea in munca depinzand de afectiune si gravitatea acesteia,precum si de masurile de protectie care se pot implementa la locul de munca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.