Factorul etiologic principal în intoxicația cu crom este cromul metalic și compușii lui.Cromul nu se gasește liber în natură, ci numai sub formă de combinații chimice.Cromul metalic este un metal greu.El se adaugă la oțeluri pentru creșterea rezistenței la coroziune, creșterea durității, creșterea rezistenței la rupere în timpul tracțiunii.
Persoanele cu antecedente de reacții astmatice la cromați vehiculați prin aer sau reacții cutanate pozitive la cromați sau alți compuși de crom sunt mai sensibili la acțiunea cromului și în consecință se recomandă să nu accepte munci cu expunere la crom sau compușii lui.Dar angajatul poate accepta riscul.
Timpul de expunere probabil până la apariția intoxicației acute este de ore-zile, iar pentru intoxicația cronică este luni-ani.
Locuri de muncă, operații tehnologice, profesiuni expuse:
Pătrunderea în organism a cromului se face pe mai multe căi:
Toxicitatea cromului se datorează în special acțiunii sale oxidante, cel mai toxic fiind cromul hexavalent. Acțiunea locală este iritativă și sensibilizantă(alergică).
Tabloul clinic acut în cazul expunerii pe cale respiratorie:
În cazul intoxicației cronice pot apărea: ulcer sept nazal, rinită cronică, faringită cronică, bronșită cronică, cancer pulmonar, ulcer tegumentar, dermatoze de contact, anemie.
Diagnosticul pozitiv se face prin:
Tratament
Tratamentul etiologic presupune întreruperea expunerii profesionale.
Tratamentul patogenic și simptomatic:
Profilaxie
Măsurile tehnico-organizatorice constau în :automatizarea procesului tehnologic, etanșeizarea instalațiilor tehnologice, ventilația generală și locală, purtarea echipamentului individual de protecție.
Măsurile medicale constau în: