Evaluarea expunerii profesionale
la agenți biologici în Medicina Muncii

Evaluarea expunerii profesionale la agenți biologici în Medicina Muncii

Agenții biologici contaminanți sunt considerați agenți biologici (bacterii, virusuri, ciuperci, paraziți) prezenți la locul de muncă și care acționează asupra angajatului urmare a manipulării unor produse patologice sau a unor materiale contaminate. Acesți agenți biologici se pot transmite direct de la bolnavii care primesc îngrijiri medicale, de la animale de laborator cu care se lucrează sau indirect prin obiecte contaminate cu produse biologice(sânge, urină, materii fecale) sau patologice(puroi).De asemenea sunt considerați agenți biologici și substanțele care prin manipulare pot produce efecte nefavorabile asupra organismului uman precum hormonii sau toxinele.

Evaluarea expunerii profesionale la agenți biologici în Medicina Muncii

În categoria agenților biologici sunt incluse și culturile celulare și endoparaziții umani care pot provoca infecție, alergie sau intoxicație. În funcție de importanța riscului de infectare pe care îl prezintă, agenții biologici se împart în patru grupe:

  • Grupa 1-agenți biologici care nu pot provoca îmbolnăvirea;
  • Grupa 2-agenți biologici care pot provoca îmbolnăvirea și constituie un pericol pentru angajați.Propagarea în colectivitate nu este probabilă și în general există profilaxie și tratament eficace.
  • Grupa 3-agenți biologici care pot provoca îmbolnăvire gravă și constituie un pericol serios pentru angajați.Pot să prezinte risc de propagare în colectivitate dar în general există profilaxie și tratament eficace.
  • Grupa 4-agenți biologici care pot provoca îmbolnăviri grave și constituie un pericol serios pentru angajați, riscul de propagare în colectivitate este ridicat și nu există în general profilaxie și tratament eficace.

Activitățile unde sunt identificați agenți biologici sunt: activități în producția alimentară, activități în agricultură, activități profesionale în care există contact cu animale/produse alimentare, în unitațile de examinare postmortem, în laboratoare clinice, veterinare, de diagnostic, activități de eliminare a deșeurilor, activități de epurare a apelor uzate.

Agenții patogeni pot să pătrundă în organism prin următoarele căi:respiratorie(cea mai probabilă), digestive, sanguine, cutanată sau prin mucoase.O cauză de propagare a aerosolilor infectaț este existența sistemelor de ventilație necorespunzător întreținute sau rău concepute. Sistemele de ventilație defecte pot fi surse de infectare chiar și în clădirile unde nu se lucrează cu agenți biologici.

Evaluarea expunerii la agenți biologici

Prima etapă a unei evaluări de risc constă în identificarea pericolelor legate de activitatea profesională, etapă sustinută de medicul de medicina muncii prin recunoașterea rezervorului de germeni și a modurilor posibile de transmitere.

Următoarea etapă este trecerea de la noțiunea de pericol la cea risc prin: identificarea posturilor cu infectare posibilă, ventilație, mecanizarea sarcinilor, portul mănușilor, numărul de persoane expuse, durata expunerii în raport cu timpul de lucru.

Măsurile de prevenire a riscurilor biologice

  • să oblige angajații să nu manânce și nu bea în zonele de lucru;
  • furnizarea de echipamente de protecție;
  • asigurarea de materiale igienico-sanitare și medicamente adecvate;

Monitorizarea stării de sănătate a personalului expus

Examenul medical la angajarea în muncă, examenul medical de adaptare, controlul medical periodic și examenul medical la reluarea muncii reprezintă supravegherea activă a sănătății angajaților fiind astfel posibilă aplicarea directă a măsurilor de medicină generală și de medicină a muncii.În cazul în care se depistează un caz, medicul de medicina muncii propune și celorlalți angajați să fie supravegheați medical.

În cazul procesului de instruire în domeniul sănătații în muncă realizat de către medicina muncii, vor fi transmise angajaților toate informațiile necesare referitoare la:

  • riscurile la care sunt expuși;
  • părtile periculoase ale echipamentelor tehnice utilizate;
  • mijloace de protecție;
  • modul de intervenție în caz de accidente;
  • sistemele de avertizare;

La locul de muncă cu pericol de expunere se vor amplasa tăblițe cu averizoare.Orice accident de muncă fi semnalat de către conducătorul unitații.