ROLUL EFECTUARII GLICEMIEI IN MEDICINA MUNCII

Medicina Muncii Timisoara
ROLUL EFECTUARII GLICEMIEI IN MEDICINA MUNCII

Determinarea valorii glucozei in sange se numeste glicemie. Aparatul folosit este glucometru. Valorile sub limita admisa sau peste limita admisa sunt cunoscute sub denumitea de hipoglicemie sau hiperglicemie. Determinarea acestor valori este primul pas in diagnosticarea diabetului zaharat. Serviciul de medicina muncii este dotat cu glucometre.

In cabinetul de medicina muncii, medicul de medicina muncii va efectuae glicemia angajatilor in functie de riscurile acestora. De exemplu se va efectua pentru munca la inaltime, conducere masina categoriaB, munca in schimburi alternante, agenti de securitate.

Ca si tehnica, medicul de medicina muncii va dezinfecta pulpa degetului, inteapa , apoi bandeleta introdusa in glucometru va absorbi din picatura de sange.Pe display-ul glucometrului se va afisa valoarea obtinuta. A jeun,valorile normale sunt intre 60mg%-110mg%. Medicul de medicina muncii va interpreta valorile obtinute in functie de starea prezenta a angajatului: pre sau post-prandial, post efort fizic etc.

In cazul valorii crescute,medicul de medicina muncii va directiona angajatul catre medicul de familie, putand face recomandarea efectuarii hemoglobinei glicozilate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.