Rolul efectuării glicemiei în medicina muncii

Determinarea valorii glucozei în sânge se numește glicemie. Aparatul folosit este glucometru. Valorile sub limita admisă sau peste limita admisă sunt cunoscute sub denumitea de hipoglicemie sau hiperglicemie. Determinarea acestor valori este primul pas în diagnosticarea diabetului zaharat. Serviciul de medicina muncii este dotat cu glucometre.

Medicina Muncii Timisoara Rolul efecturii glicemiei în medicina muncii

În cabinetul de medicina muncii, medicul de medicina muncii va efectua glicemia angajaților în funcție de riscurile acestora. De exemplu se va efectua pentru munca la înălțime, conducere mașină categoria B, munca în schimburi alternante, agenți de securitate.

Ca și tehnică, medicul de medicina muncii va dezinfecta pulpa degetului, înțeapă , apoi bandeleta introdusă în glucometru va absorbi din picătura de sânge. Pe display-ul glucometrului se va afișa valoarea obținută. A jeun, valorile normale sunt între 60mg% – 110mg%. Medicul de medicina muncii va interpreta valorile obținute în funcție de starea prezentă a angajatului: pre sau post-prandial, post efort fizic etc.

În cazul valorii crescute, medicul de medicina muncii va direcționa angajatul către medicul de familie, putând face recomandarea efectuării hemoglobinei glicozilate.