Intoxicația profesională
cu mangan și compușii lui toxici

Implicarea serviciului de Medicina Muncii

Manganul se află în minereuri care conțin mangan:principalele minereuri care conțin mangan sunt oxizii, carbonații și silicații de mangan. Principalul minereu este piroluzita.Manganul metalic este un metal de culoare gri-cenușiu, casant.

Factorii estiologici favorizanți sunt: infecțiile cronice, boli hepatice cronice (reducerea excreției de mangan), boli renale cronice(reducerea excreției de mangan), carențe nutriționale (absorbție crescută de mangan), anemie feriprivă (absorbție crescută de mangan), pneumopatii cronice obstructive. Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de avort.

 

Intoxicația profesională cu mangan și compușii lui toxici : Implicarea serviciului de Medicina Muncii

Timpul de expunere pănă la apariția intoxicației este de ore-zile în intoxocația acută și de ani în intoxicația cronică.

 

Locuri de muncă, operații tehnologice, profesii expuse:

  • sederurgie, ca reactiv pentru reducerea oxigenului și a sulfului;
  • producția de baterii electrice uscate;
  • producția de permanganat de potasiu;
  • sicativ al uleiului de in;
  • albirea textilelor;
  • producția de îngrașăminte pentru agricultură;

 

Pătrunderea în organism este în principal pe cale respiratorie, urmată de cea digestivă(prin intermediul apei și mâinilor contaminate.Din manganul ingerat, 3% pătrunde în organism.

 

Eliminarea din organism se face prin materii fecale și prin urină.

 

Tabloul clinic

 

Intoxicația acută este rară, ca urmare a unui accident care crează concentrații mari de mangan în aer:bronșite acute, pneumonii acute.

 

Intoxicația cronică poate apare după câteva luni de expunere la concentrații mari de pulberi sau fumuri de mangan.

 

Simptomatologie din partea sistemului nervos central(manganism):lezarea capacității mentale, tulburări psihomotorii acute, dizartrie, tulburări de mers, psihoză maniacală sau depresivă, sindrom parkinsonian.

 

Simptomatologie din partea sistemului respirator:bronșită acută sau cronică, pneumopatie.

 

Diagnosticul pozitiv

  1. Stabilirea expunerii profesionale, subiectiv prin anamneză profesională realizată de medicul de medicina muncii și obiectiv prin documente oficiale din care să rezulte expunerea profesională si durata expunerii și rezultatele determinărilor de mangan în aerul locului de muncă la care se adauga vizitarea locului de muncă.
  2. Tabloul clinic
  3. Indicatori de expunere și indicatori de efect biologic

 

Tratament

Tratamentul etiologic constă în întreruperea expunerii profesionale.

Tratamentul patogenic constă în administrare de lovodopa.

 

Profilaxie

 

Masuri tehnico-organizatorice:automatizarea proceselor tehnologice, eșanteizarea instalațiilor tehnologice, ventilația locală și generală, înlocuirea perforajului uscat sau perforaj umed, purtarea echipamentului individual de protecție, interzicerea fumatului și mâncatului la locul de muncă.

 

Masurile medicale aparținând serviciului de medicina muncii constau în:recunoașterea riscului profesional reprezentat de expunerea la mangan, examenul medical la angajare cu atenție sporită pe sistemul nervos și respirator și recunoașterea contraindicațiilor relative, examenul medical periodic.

 

Medicul de medicina muncii și serviciul de protecția muncii au rolul de a informa managerii și angajații asupra riscurilor asupra sănătății, a absenteismului medical, scăderea productivității.