Factorul etiologic principal al intoxicației cu nichel este nichelul.În stare liberă se gasește numai în meteoriți.În natură se găsește sub formă de minereuri, combinat cu sulful și cu arsenul. Nichelul se extrage din sulfura de nichel.Factorii etiologici favorizanți sunt antecedentele heredo-colaterale de cancer pulmonar, de boli alergice, prezența terenului atopic.
Timpul de expunere profesională în cazul intoxicației acute este de minute-ore-zile, iar în cazul intoxicației cronice este de ani.
Locurile de muncă, operatiile tehnologice, profesiunile expuse sunt:producerea și rafinarea nichelului, producerea de oțeluri speciale, inoxidabile, nichelarea metalelor în secțiile de galvanizare, producerea acumulatorilor(baterii electrice), producerea de coloranți, vopsele, emailuri, ceramică.
Pătrunderea în organism este pe cale respiratorie și pe cale cutanată.Eliminarea din organism este prin urină.
Mecanismele de acțiune sunt:acțiunea iritativă, acțiunea alergizantă(sensibilizantă) și acțiunea cancerigenă(pulmonar și nazal).
Tabloul clinic
În intoxicația acută evoluția intoxicației se face în trei faze:
Exitus la 4 pâna la 11 zile de la expunere la nichel-carbonil, prin insuficiență cardio-respiratorie.
În intoxicația cronică:
Diagnosticul pozitiv se face prin:
Tratamentul etiologic constă în :
Atenție deoarece salvatorul poate deveni victimă!
Tratamentul patogenic constă în oxigenoterapie.
Tratamentul simptomatic constă în barbiturice în caz de convulsii, unguente, steroizi locali.
Profilaxie
Masuri tehnico-organizatorice: automatizarea proceselor tehnologice, eșanteizarea instalațiilor, ventilație generală și locală, purtarea echipamentului individual de protecție.
Măsuri medicale: