Prevenția în medicina muncii

Prevenția în medicina muncii face parte din serviciul de sănătate și securitate în muncă printr-o activitate preventivă. Scopul este creșterea calității vieții în muncă, o stare de bine la locul de muncă. Se știe că măsurile preventive în general sunt tehnice, medicale și de organizare a muncii. Medicul de medicina muncii poate interveni în toate cele trei domenii, dar bineînțeles că prevenția medicală este cea mai importantă pentru el.

Prevenția medicală ar trebui să înceapă cu informarea solicitantului pentru angajare în privința riscurilor și a metodelor de prevenție. El trebuie informat în privința examenelor medicale cu scop preventiv, la angajare și la examinarea periodică.

Medicina Muncii Timisoara Preventia in medicina muncii

Avizul de aptitudine la angajare previne munca pe un post pentru care persoana în cauză prezintă vulnerabilități, astfel că el riscă apariția unei afecțiuni neprofesionale preexistente. Sau poate să nu facă față din cauze medicale datorită exigențelor muncii respective. Medicul de medicina muncii poate consilia și în privința mijloacelor tehnice de prevenție. Condiția este să cunoască societatea, riscurile pentru sănătate, expunerea concretă în cadrul procesului de muncă.

Declararea unui caz de boală profesională poate avea un rol preventiv major