Rolul efectuării electrocardiogramei în medicina muncii

Electrocardiogarama este o înregistrare a activității electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contracție a miocardului este urmarea unei excitații electrice și este transmis musculaturii inimii. EKG este o interpretare grafică a activității electrice a inimii înregistrată de electrozi la suprafață. Aceștia sunt în număr de doisprezece: șase ale membrelor și șase precordiale. Electrocardiograma se înscrie pe o bandă de hârtie milimetrică.

Medicina Muncii Timisoara Rolul efecturii

Medicul de medicina muncii citește electrocardiograma urmărind freventa cardiacă, ritmul cardiac și axa inimii.

Cu ajutorul electrocardiogramei se depistează afecțiuni ale inimii cu rol important în generarea aptitudinii sau inaptitudinii în medicina muncii. Se pot observa : hipertofii, infarctul miocardic, boli pulmonare, modificări ale electroliților, existența unui pacemaker artificial, pericardită, efecte ale drogurilor, fibrilație atriala, extrasistole, tahicardie, flutter ,blocuri cardiace.

Medicina muncii are rol profilactic în depistarea acestor afecțiuni, redirectionând angajatul către medicul cardiolog. Anumite modificări, afecțiuni pot fi contraindicații în desfășurarea anumitor activități, așadar efectuarea electrocardiogramei este de mare importanță.