EVALUAREA EXPUNERII PROFESIONALE LA ZGOMOT

Medicina Muncii Timisoara
EVALUAREA EXPUNERII PROFESIONALE LA ZGOMOT

AMBIANTA SONORA

Zgomotul profesional este un complex de sunete cu intensitati si inaltimi diferite,cu caractere diferite(zgomot obisnuit,impulsiv,ritmice/aritmice,continuu/discontinuu) in timpul activitatii profesionale.

Sunetul impulsiv are o durata mai mica de 0,1 secunde,cel pur avand o anumita frecventa,fara armonice.

Unitatea de masura a zgomotului este decibelul.Aparatul cu care se fac masuratorile este sonometrul,derminarile facandu-se la frecvente de 500 Hz,1000 Hz,4000 Hz etc.

Limita maxima admisa a zgomotului  la locurile de munca cu solicitare neuropsihica psihosenzoriala normala a atentiei este de 85 dB.

Masurile tehnice de combatere a zgomotului sunt:atenuarea prin caracteristici constructive,izolarea si absobtia acustica a elementelor cladirii,criterii acustice de amplasare a surselor de zgomot.In timpul functionarii unitatii:masuri de combatere a zgomotului la sursa prin modificari constructive aduse echipamentului tehnic sau prin adoptarea unor dispozitive atenuatoare speciale,masuri de combatere a zgomotului la receptor prin izolarea personalului expus prin utilizarea cabinelor fonoizolante.

Masurile organizatorice de profilaxie constau in :instruirea personalului,purtarea corecta a echipamentului de protectie,organizarea programului de munca.

Anamneza trebuie sa inregistreze eventuale expuneri anterioare la zgomot,antecedente otologice,tratamente ototoxice.Contraindicatiile medicale (relative) sunt:boli cronice ale urechii medii si interne,psihopatii,hipertensiunea arteriala esentiala grad II.Examenul medical la adaptare se va efectua  inre a 14-30 zi de la inceperea expunerii si la sfarsitul primei luni de expunere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.