Declararea bolilor profesionale în medicina muncii

Bolile profesionale se declară în măsura în care sunt diagnosticate, dar și în funcție de legislația în vigoare care facilitează sau nu această procedura. Declararea corectă a bolilor profesionale are o importanță hotărâtoare în viață bolnavului (dreptul de amenajare a postului de muncă la revenirea la lucru, indemnizații, dreptul de a fi recalificat etc) dar și pentru prevenția realizată la locul de muncă, pentru evitarea îmbolnăvirii altor angajați expuși aceluiași risc. Declararea bolii profesionale este dependentă tot de serviciul de boli profesionale care confirmă semnalarea inițială făcută de un medic de orice specialitate.

Medicina Muncii Timisoara Declararea bolilor profesionale

În România cele mai frecvente boli profesionale sunt: pneumoconiozele, intoxicațiile cu plumb, mercur, benzen, astmul bronșic profesional, BPOC, hipoacuzia și surditatea profesională, dermatozele, tulburările musculoscheletice, lombalgiile. Câteva boli profesionale infecțioase au avut o frecvența notabilă: ornitoză, leptospiroză, boala Ebola, maladia Lyme.

Persoanele expuse la riscuri profesionale deosebite trebuie informate din momentul angajării. Ele trebuie să cunoască și drepturile care rezultă din riscul lor pentru sănătatea în muncă. Ele trebuie să participe activ la toate măsurile care trebuie adoptate.