Sorry, you are not allowed to access this page. Ambianta termica, stresul termic in medicina muncii | Blog Medicina Muncii Timisoara

Ambianța termică, stresul termic în medicina muncii

Ambianța termică, stresul termic în medicina muncii

Ambianța termică profesională reprezintă totalitatea factorilor fizici ai aerului la un loc de muncă,care își exercită influența asupra funcției de termoreglare:temperatura aerului, umiditatea aerului, curenții de aer, radiațiile calorice, temperatura suprafețelor.

Intensitatea efortului fizic apreciată după cantitatea de căldură degajată de organism se exprimă în kcal/ora. Astfel activitățile profesionale se clasifică în: activități cu caracter static-până la 120 kcal/ora, activități cu efort fizic mic 121-175kcal/ora, cu efort fizic mediu 176-300 kcal/ora, cu efort fizic mare-peste 300 kcal/ora.

Medicina Muncii Timisoara Ambianta termica, stresul termic

Desfășurarea activității în condiții de temperatură scăzută poate duce la: scăderea randamentului de muncă,apariția precoce a oboselii profesionale, apariția de îmbolnăviri tip ,,a frigore’’, dureri reumatice, accentuarea hipertensiunii arteriale, bronhospasm.

Desfășurarea activității în condiții de temperatură crescută poate duce la: scăderea randamentului de muncă,apariția precoce a oboselii profesionale, crampe musculare, colaps caloric, variații ale tensiunii arteriale, manifestări hepatice, digestive, renale etc.

Personalul care lucrează în microclimat cald (peste 30 grade Celsius) sau rece (sub 5 grade Celsius) va beneficia de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, a căror durată și frecvența se stabilesc în funcție de intensitatea efortului și de valorile componentelor microclimatului. În acest scop se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.

Confortul termic este asigurat în perioada de vara de: temperatura de 23-26 grade C, umiditatea relativă a aerului 30-70%, viteza medie a curenților de aer 0,1-0,3 m/s.

În perioada iernii: temperatura de 20-24 grade C, umiditatea relativă a aerului 30-70%, viteza medie a curenților de aer 0,1-0,3 m/s, diferențe mai mici de 10 grade între temperatura de radiație a feretrelor și temperatura de radiație a obiectelor din încăpere.

Aclimatizarea implică o serie de modificări fiziologice și psihologice pe care le suferă o persoană în timpul primei săptămâni de expunere la temperaturi ridicate.