Activități de manipulare de mase grele în medicina muncii

Ergonomie

Înțelegem prin manipularea de mase grele deplasarea de obiecte diverse ca dimensiune sau greutate a căror masă variază de la câteva sute de grame până la mai multe tone. Important este modul în care se manipulează greutatea. Scopul este protejarea sistemului osteo-articular, a sistemului muscular și a sistemului cardio-vascular. Pentru obiecte grele manipularea este mecanică punând în acțiune utilaje la fel de grele: transpalete, macarale, poduri rulante. Pentru obiecte ușoare, manipularea este manuală, solicitând efectuare de efort fizic din partea omului.

Medicina Muncii Timisoara Imagine Activitati de manipulare de mase grele în medicina muncii

Se întâmplă astfel în cazul manipulării unor mase mici la un post de muncă în poziție așezat (spre exemplu ambalarea de colete) sau în cazul deplasării unor mase între două puncte relativ apropiate (aproximativ 30 metri), spre exemplu în cazul manipulanților de marfă care deplasează mărfurile. În ambele cazuri vorbim despre activități repetitive care ridică probleme de oboseală musculară și osteo-articulară. Manipularea este frecvent de tip mixt, în cazul transportului pe distanțe foarte mari, omul asigurând încărcarea obiectelor grele pe o bandă transportoare sau pe alte sisteme de transport (cărucioare, mase rulante), împinse manual sau autotractate.

Manipularea mecanică este obligatorie atunci când masele care trebuie deplasate în plan orizontal sau pe verticală depășesc capacitatea fizică a omului. Recomandarea medicului de medicina muncii este că mijloacele tehnice utilizate pentru manipularea ușoară a obiectelor a căror masă nu depășește câteva zeci de kilograme să se facă cu transpaleti, electrocare, camioane cu livrare cu braț de încărcare. Modul de concepere a dispozitivului trebuie să țină cont de faptul că, cu cât diametrul roților este mai mare, cu atât forța necesară este mai mare.

Medicul de medicina muncii atenționează că manipularea și transportul maselor grele determină un număr mare de accidente de muncă cauzatoare de incapacitate temporară sau definitivă de muncă (mai ales discopatii, lombosciatica). De asemenea vor apărea în rândul angajaților afecțiuni oste-articulare precum lombalgii, lombo-sciatică, discopatie lombară, hernie de disc. Toate aceste afecțiuni vor face ca productivitatea angajaților să scadă, randamentul fiind scăzut.  Va crește de asemenea numărul de concedii medicale atât pentru situațiile în care afecțiunea este acută cât și pentru recuperarea medicală în centrele de fiziokineto-terapie, toate fiind afecțiuni cronice.

În cazul operațiunilor repetitive, medicul de medicina muncii recomandă ca ridicarea maselor grele să se facă în plan vertical, cu menținerea dreaptă a spatelui, aplecarea să se facă din articulația genunchiului, fără aplecarea spre anterior a coloanei vertebrale.  În cazul transportului realizat strict în plan orizontal, medicina muncii recomandă așezarea lor la o înălțime de 75-80 cm de sol cu menținerea dreapta a spatelui, evitându-se aplecarea spre anterior cu tracțiune spre posterior a umerilor.

Transportul manual repetitiv al unei mase grele (30-40 kg), pe câteva zeci de metri, se însoțește de creșterea puternică a frecvenței cardiace, fără tendința de stabilizare.  Medicina muncii recomandă ca timpul de recuperare după fiecare operație să fie de 3-4 minute.  Se admite că purtarea unei mase ocazional nu trebuie să depășească o oră pe zi, în caz contrar acest transport va fi asimilat transportului repetitiv continuu.