Rinita alergică profesională

Rinita alergică profesională este o rinopatie alergică profesională care apare ca urmare a expunerii profesionale la pulberi organice sau substanțe chimice, agenți ce pot determina și astmul bronșic profesional.
Tabloul clinic caracteristic care va fi urmărit de medicul de medicina muncii constă în atacuri paroxistice cu strănut în salve urmat de rinoreea abundentă, prurit nazal, lăcrimare și congestie conjunctivală, senzație de greutate la rădăcina nasului și în masivul facial prin afectarea mucoasei sinusale.

Rinita alergica profesionala Medicina Muncii Timisoara

Important este ca medicul de medicina muncii pentru a pune diagnosticul de boală profesională să cunoască expunerea profesională prin studiul locului de muncă. Alergia strict profesională impune schimbarea definitivă a locului de muncă, recalificarea și reorientarea profesională, fiind implicată o întreagă echipă medicală coordonată de medicul de medicina muncii. Se va acorda o atenție deosebită la alergiile înrudite, posibil a fi întâlnite în cadrul aceleași familii de profesii. Alergia mixtă-profesională și neprofesională necesită schimbarea temporară a locului de muncă, care va elucida contribuția factorului profesional la afecțiunea alergică.

Măsurile tehnico-organizatorice constau în eliminarea din procesul tehnologic a alergenului (se va avea în vedere că ventilația poate răspândi alegenul); reducerea sau eliminarea factorilor favorizanți; automatizarea, etanșeizarea și robotizarea operațiilor, utilizarea unor proceduri umede, ventilație locală, echipament individual de protective în vederea menținerii alegenului sub concentrația maximă admisă.

Măsurile medicale constau în recunoașterea riscului de îmbolnăvire prin identificarea locurilor de muncă expuse și monitorizarea lor; examenul medical la angajare efectuat de către medicul de medicina muncii: se va insista asupra terenului atopic și a afecțiunilor din sfera ORL; controlul medical periodic.

Un rol important îl are medicul de medicina muncii în ceea ce privește educația pentru sănătate a patronatului și salariaților cu rol în informarea asupra riscurilor profesionale și formarea lor prin antrenarea la acțiuni concrete de prevenire și respectarea normelor de medicina muncii.