Boli profesionale și boli legate de profesiune cauzate de suprasolicitarea aparatului musculo-osteo-articular

Boli profesionale și boli legate de profesiune cauzate de suprasolicitarea aparatului musculo-osteo-articular

Factorii etiologici principali implicați în bolile profesionale și legate de profesiune sunt: excesul de efort musculo-osteo-articular reprezentat de intensitatea mare a efortului pe anumite segmente, intensitatea efortului, durata efortului și ritmul în care se desfășoară efortul, în special mișcările repetitive.

Factorii etiologici favorizanți depind de organism (deficiențe ale aparatului locomotor, tulburări endocrine, obezitate, vârstă, infecții de focar, afecțiuni reumatice, alcoolism, osteoporoză) și factori legați de locul de muncă (temperatura scăzută, umiditate mare,curenți de aer).

Medicina Muncii Timisoara Boli profesionale si boli legate de profesiune cauzate de suprasolicitarea aparatului musculo-osteo-articular

Articulația umărului poate fi afectată în cazul unor munci ce comportă în mod obișnuit mișcări repetate sau de forță ale articulației umărului. Articulația cotului poate fi atinsă în mod obișnuit în mișcări repetate de prehensiune sau extensie a mâinii pe braț sau de supinație. Afectarea articulației genunchiului apare în munci ce necesită sprijin prelungit pe genunchi și flexie-extensie. Glezna poate fi afectată în eforturi cu poziție prelungită pe vârfurile picioarelor.

Diagnosticul se pune pe baza tabloului clinic, de laborator și paraclinic (radiografii, EMG, determinarea vitezei de conducere nervoasă a nervilor) prin colaborarea medicilor din mai multe specialități (ortopedie, reumatologie,medicina muncii, neurologie).

Tratamentul etiologic constă în evitarea excesului de efort, a mișcărilor repetitive, evitarea acțiunii vibratilor mecanice, schimbarea locului de muncă, evitarea factorilor favorizanți (obezitate).

Lozincile pentru prevenirea bolilor prin suprasolicitare sunt: îndoiți genunchii la ridicarea greutăților, depărtați picioarele la ridicarea de greutăți, păstrați spatele drept, greutățile să nu fie pe sol ci la o înălțime de aproximativ 30 cm.